Rouw en verlies

 

We krijgen in ons leven allemaal te maken met verliezen. Het verlies van je werk, gezondheid, huwelijk, vriendschap of van een geliefde door de dood.

 

Maar we kunnen ook verlies ervaren door de seizoenen van het leven. Bijvoorbeeld wanneer kinderen het ouderlijk huis verlaten, of wanneer we juist ongewenst kinderloos zijn gebleven, wanneer je toekomstverwachting anders is dan gehoopt.

 

Er zijn vele soorten van verlies, soms klein en soms heel groot. Het ene verlies kunnen we bevatten, het andere is zo ingrijpend dat het een diepe verwonding aanbrengt.

 

Rouwen is RAUW, en heel hard werken. Het is een intensief en pijnlijk proces, het leren leven met het verlies en het aanpassen aan de nieuwe situatie. Ieder mens rouwt op zijn of haar eigen manier, en dit heeft tijd nodig… heel veel tijd!

Er zijn verschillende fasen van rouw. Het proces is vaak onvoorspelbaar en soms krijg je niet de hulp of support die je van je familie of geliefden verwacht.

 

Dan kan het fijn zijn als er een veilige plek is waar je je pijn en verdriet kan en mag delen, waar je gezien en gehoord wordt.

Ik loop graag een stukje met je op, en help je door deze moeilijke periode heen, totdat je weer in staat bent om heel voorzichtig het nieuwe leven aan te gaan.

 

Wees welkom!